• Algemene informatie
  • Geschiedenis
  • Privacy Policy
  • Muzieklessen
  • Toetti

De geschiedenis van Winkel’s Harmonie

In 1889 werd door een aantal personen Winkel’s Fanfare opgericht. Uit hoeveel personen de vereniging toen bestond is niet bekend, want de administratie van de eerste jaren is door een brand  verloren gegaan. Na tien jaar werd het fanfarekorps omgezet in een harmonie-orkest, want toen deden de houten blaasinstrumenten zoals klarinetten en fluiten hun intrede. Reeds in 1904 werd het eerste muziekfestival in Winkel gehouden bij gelegenheid van het 5-jarig bestaan van de harmonie en dus het 15 jarig bestaan van de vereniging. Dirigent van het eerste uur was meester van Egmond. Hij heeft 31 jaar het orkest gedirigeerd.

In 1920 kwam de heer Pranger als dirigent bij de vereniging. Zonder twijfel kan worden vastgesteld dat muzikaal gezien dit de meest succesvolle periode van Winkel’s Harmonie is geweest. Onder zijn leiding promoveerde het orkest in 1921 van de derde afdeling naar de ere-afdeling en bleef t/m 1955 ingedeeld in deze klasse.

Winkel’s Harmonie is een van de weinige verenigingen die in beide oorlogen hun wekelijkse repetities door konden laten gaan. Wel moest er regelmatig een nieuwe oefenruimte gezocht worden en ook de tijden van de repetities moesten regelmatig worden bijgesteld i.v.m. de avondklok, maar deze continuïteit was wel heel belangrijk voor het voortbestaan van de vereniging. Tijdens de bevrijdingsfeesten heeft Winkel’s Harmonie veelvuldig opgetreden en tussendoor ook nog gevierd dat de heer Pranger 25 jaar dirigent was bij de vereniging. Op 25 november 1949 overleed de heer Pranger zeer plotseling. De heer Visser nam de directie over van de heer Pranger. Hij emigreerde na 5 jaar naar Canada, waarna er een onzekere periode aanbrak voor Winkel’s Harmonie. Vele tijdelijke dirigenten passeerden de revue. Gelukkig was er een hele goede solo-klarinettist in de gelederen Piet Honingh Wzn, die toen reeds muziek studeerde en regelmatig inviel als reserve-dirigent. In 1958 kwam de heer Jac Ham en hij heeft ruim 20 jaar voor het orkest gestaan. Ondanks de grote concurrentie van andersoortige culturele verenigingen en een bijna onuitputtelijk aantal mogelijkheden op sportief gebied, is de heer Ham er uitstekend in geslaagd om de vereniging op het best denkbare peil te houden. Speciaal de sfeer was altijd uitstekend. Mochten soms de muzikale prestaties minder zijn, de gezelligheid en het alles voor elkaar over hebben in de vereniging, hebben onder zijn leiding hoogtij gevierd.

Mede omdat het bloemencorso in Winkel steeds begon te groeien, werd de noodzaak om in uniform gekleed te gaan steeds groter. Dankzij vele acties, een grote verloting en de medewerking van vele kanten, slaagde het bestuur erin om de benodigde middelen bij elkaar te krijgen en op 13 maart 1973 werd er voor het eerst opgetreden in uniform.

Na de periode Ham werd 1978-1985 overbrugd door de heer Ben Jonkers. Onder zijn leiding werden er geen concoursen bezocht, maar uitsluitend festivals en dorpsoptredens.

Vanaf 1 april 1985 is de directie in handen van de heer Pieter Heertjes uit Winkel. Dat de keuze voor Winkel’s Harmonie de juiste is geweest blijkt wekelijks op de repetities, want de sfeer is weer vanouds en het ledenaantal groeit. De opleiding van de leerlingen is in handen van Streekmuziekschool Schagen (met de heer Heertjes als directeur) en vanwege het grote aantal leerlingen wordt er in 1988 een jeugdorkest opgericht dat tevens onder leiding staat van de heer Heertjes.

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de vereniging is er een boek geschreven over Winkel’s Harmonie door de heer Piet Honingh (voorzitter van de vereniging). Er is een druk bezochte receptie, er worden prachtige (kleuren(!)foto’s gemaakt, nieuwe uniformen en een mooi jubileumconcert. We krijgen zelfs het predicaat “Koninklijke” Harmonie.

In 1995 heeft Winkel’s Harmonie meegewerkt aan filmopnames over de Westfriese omringdijk. Een bijzondere ervaring en erg leuk om te doen.

In de zomervakantie van 1995 geeft de heer Heertjes aan dat hij stopt als dirigent bij Winkel’s Harmonie. Hij wordt opgevolgd door Steffen Snip. Steffen is een jonge klarinettist en laat ons kennismaken met de modernere muziek. Hij schrijft ook zelf muziek voor ons.

Het wordt steeds moeilijker om nieuwe leerlingen te werven voor onze vereniging. In 1996 gaan wij daarom op bezoek bij basisschool de Zwerm om onze vereniging te promoten. De streekmuziekschool in Schagen wordt opgeheven en wij gaan de muzieklessen in eigen beheer nemen. De samenwerking met basisschool De Zwerm bevalt van beide kanten erg goed en wordt in de jaren daarna steeds verder uitgebreid met AMV-lessen en hele muziekprojecten.

Winkel’s Harmonie heeft sinds 1953/1954 elke 30 en 31 december oliebollen gebakken met de hele vereniging en verkopen die voor een leuke prijs ter versterking van onze financiële middelen. Bij bakker Zander werd het deeg gemaakt en in de schuur werden in een oven, gemaakt door de heer Halbersma, elk jaar steeds meer oliebollen gebakken, de laatste jaren zelfs zo’n 15.000 stuks. De laatste tientallen jaren werd dit gedaan in de schuur van de familie Groustra. Iedereen had zijn eigen taak, de een maakte het deeg, de ander schepte de oliebollen in de olie, de volgende keerde de bollen, de laatste haalde de bollen uit het vet en dan waren er de inpakkers, de verkopers, de bezorgers en natuurlijk de mensen van de catering.  De hele Winkeler gemeenschap at met Oud en Nieuw oliebollen van Winkel’s Harmonie en kwam die ophalen in de schuur bij de familie Groustra. Helaas kwam er in 2000 een einde aan deze leuke, sfeervolle activiteit, de bakker stopte met zijn bakkerij en de eisen van de Warenwet werden zo streng dat wij daar niet meer aan konden voldoen in een schuur…

In 2004 wordt Steffen directeur van Muziekschool Stedebroec en kan hij zijn drukke werkzaamheden helaas niet meer combineren met de directie van Winkel’s Harmonie. Het stokje wordt overgenomen door Petra Elbertsen.

In 2009 bestaat Winkel’s Harmonie 120 jaar. Voor het concert in november worden alle oud-leden benaderd met het verzoek of ze een aantal nummers met ons mee willen spelen en bestaat het orkest tijdens deze nummers uit 50 personen (!), het orkest wordt ineens verdubbeld!

Uiteraard gaat Winkel’s Harmonie ook met zijn tijd mee en sinds eind 2009 hebben wij een eigen website www.winkelsharmonie.nl en sinds enkele jaren ook een eigen facebookpagina.

Eind 2010 wordt Petra Elbertsen ziek en wordt tijdelijk vervangen door Astrid Gorter. Petra besluit later om helemaal afscheid te nemen van onze vereniging en Astrid Gorter wordt onze vaste dirigente. Zij weet de laatste jaren het niveau van onze vereniging omhoog te brengen en toch de gezelligheid binnen de vereniging vast te houden. Nu bestaan we 125 jaar, een jubileum om trots op te zijn.

 

We hopen uiteraard nog vele jaren op deze manier voort te bestaan….

 

Laatste Nieuws

Geraniumactie 2021

Geraniumactie 2021

Meer Meer

Wilma Beers genomineerd voor Cultuurprijs gemeente Hollands Kroon

Wilma Beers genomineerd voor Cultuurprijs gemeente Hollands Kroon

Meer Meer

Meer nieuws Meer nieuws

Contactgegevens

Winkel’s Harmonie
winkelsharmonie@hotmail.nl

Kvknr. 40635125

Deel deze pagina

Contact


  • Winkel’s Harmonie
  • Populierenstraat 14
  • 1731 SP Winkel
  • winkelsharmonie@hotmail.nl

Facebook

Laat een bericht achter


Copyright 2021 - Winkel’s Harmonie
Inloggen | Standaardsite - Website met CMS | Ziber - PSD naar html | Wijn Design - Reclamebureau Heerhugowaard